Reoccurrence

2006/2007

Het begrip “reoccurrence” staat voor gebeurtenissen die eens in de zoveel tijd voorkomen in de kosmos, maar ook in mensenlevens.

De voorstelling Reoccurrence gaat in de eerste plaats over de schoonheid en betovering van pure dans. De mensen op de vloer stralen een enorme drive uit om te bewegen. Een onderhuidse spanning kan plotseling losbarsten in krachtige en dynamische dans, maar leidt ook tot verstilde momenten van quasi-alledaagsheid. Voor de meeste hoofdpersonen was het bijna vijftien jaar geleden dat ze voor het laatst dansten in een Foltz-choreografie. Filmfragmenten van eerdere voorstellingen èn recente beelden uit het persoonlijk leven van de dansers worden als bewegend decor geïncorporeerd in deze productie. Reoccurrence is daarmee een monument voor de gedreven danser die – ongeacht leeftijd – zich móet uiten in beweging. Juist het feit dat drie volwassen dansers op het toneel staan – met ieder een buitengewoon sterke podiumpersoonlijkheid – geeft de productie extra zeggingskracht.

In Reoccurrence komen herkenbare elementen van het eerdere werk van Bob Foltz terug in een nieuwe context. De dynamiek van de dans is nog even opvallend als vroeger. Ook bevat de choreografie de Foltziaanse knipoog. In vergelijking met eerder werk van Bob Foltz neemt de stilte een grotere plaats in. Reoccurrence is een doorleefde voorstelling die veel toeschouwers tot in de kern van hun persoon blijkt te raken.

Volgens de pers een ”voorstelling die zich vrijwel meteen in je herinnering vastzet. Een wereld op zichzelf, maar herkenbaar en menselijk dichtbij. Een gebeurtenis.”

(Minke Muilwijk, Dagblad van het Noorden, 30/10/2006)

Reoccurrence ging in première op 29 oktober 2006, maar blijft in seizoen 2008/2009 op het repertoire staan.

Zie elders op de site voor meer persreacties

Persreacties op recente voorstellingen van
Foltz + Company

'MAN' is een ode aan het mannenduet
(Kester Freriks, Theaterkrant)

Een voorstelling die zich meteen in je herinnering vastzet. Een wereld op zichzelf, maar herkenbaar en menselijk dichtbij.

(Dagblad van het Noorden)

Mooie, eerlijke, pure dans, gemaakt voor en over drie mensen die elkaars taal spreken.

(De Volkskrant)

Choreografische helderheid, vitaliteit, goede muziekkeuze, een verzorgd toneelbeeld, getoond danstechnisch kunnen.

(Ine Rietstap)